Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Shires House - Watson Batty

Shires House - Watson Batty

Background

Accommodating Watson Batty’s 50-strong workforce, Shires House is a purpose-built three-storey headquarters building, which has won a number of awards for its innovative design and strong emphasis on sustainability features. The building utilises a geothermal heating and cooling system, so  there are no conventional suspended ceilings.

The Needs

For the lighting scheme, the firm of architects recognised the importance of minimising energy consumption while at the same time creating a well-lit working environment, and different luminaires were selected according to the requirements of each individual area.

The Solution

With no suspended ceilings in the main open-plan offices, traditional recessed modular luminaires were out of the question, so it was decided to illuminate these areas with Cooper Lighting and Safety’s Synthesis range of suspended fluorescent luminaires. These attractively styled fittings aid compliance with LG7 requirements by providing balanced lighting using a widedistribution lens for uniform upward illumination, combined with a
choice of louvres for direct downward illumination. In addition, Synthesis luminaires use twin T5 lamps (28W or 35W) and highfrequency control gear for an energy-efficient solution.

Featuring an elegantly curved, slim-line profile that measures only 66mm in depth, Synthesis luminaires are constructed from extruded aluminium with a choice of finishes. They are supplied with two 1.5m-long yoked suspension wires, which are easily adjusted to length by means of an ingenious yet simple clutch mechanism.

Various other products from the Cooper Lighting and Safety range were also supplied for different parts of the building, including T5 surface  fluorescent luminaires to illuminate walkways, Solstar fluorescent downlights on the landings, Waveform Wall luminaires in the stairwell, and Clareo pendant downlights to provide ambient lighting for the atrium area.

The Result

The Cooper Lighting and Safety scheme provided a high-quality lit environment for Watson Batty’s personnel while at the same time helping to maximise energy efficiency at this eco-friendly headquarters building.

Download file (882 KB) (PDF)